Auteursrecht op religieuze werken
Het meest bekende religieuze werk voor ons Nederlanders is de Bijbel. Christenen geloven dat de Bijbel letterlijk het woord van God is en ook door hem is geschreven. Uit onderzoek is gebleken dat de bijbel in duizenden jaren door verschillende mensen is geschreven, maar auteursrecht bestond in die tijd nog niet. Aan wie wordt de Bijbel dan toegewezen?
Auteur Bijbel
De Nederlandse Auteurswet zegt het volgende: 'Indien een werk tot is stond gebracht naar het ontwerp van een ander en onder diens leiding en toezicht, wordt deze als de maker van dat werk aangemerkt.' Door dit citaat claimen uitgevers vaak auteursrechten op deze werken. Juist is het niet, want uitgevers hebben de Bijbel natuurlijk niet zelf geschreven, maar het is onmogelijk om aan een ander auteursrechten toe te kennen. Bovendien zijn de mogelijke auteurs al ruim 70 jaar dood en daarmee is het recht vergaan.
Bronvermelding religieus werk
Een auteur toekennen aan een religieus werk is al moeilijk genoeg en dan hebben we het nog niet eens gehad over de bronvermelding. In de APA-normen staat dat een referentielijst niet nodig als je een klassiek religieus werk citeert. Vaak wordt wel het vers en de versie van de uitgave genoemd om de lezer toch meer informatie te verschaffen dan alleen: De Bijbel. Twijfel je over het wel of niet vernoemen van een religieus werk zoals de Bijbel of de Koran? Probeer toch altijd zo volledig mogelijk te zijn, je kunt beter te veel informatie geven dan te weinig. Een citaat zonder bron is áltijd fout.