Parafraseren
Veel teksten borduren voort op eerder geschreven teksten en bij wetenschappelijke onderzoeken is dat zeker het geval. Maak jij een werkstuk of schrijf je een scriptie, dan is dit zeker voor jou van belang. Je kunt namelijk niet zo maar gebruik maken van iemand anders werk zonder de auteur op de juiste manier te vermelden. Een handige manier hiervoor is parafraseren en het voorkomt dat jij misschien onbewust plagiaat pleegt.
Wat betekent parafraseren?
Stel, je hebt informatie gevonden die je in je eigen scriptie wilt verwerken, maar het is te veel informatie voor een citaat. Kies dan voor een parafrase. Zet de informatie om in je eigen woorden, maar verwijs wel naar de auteur. Dat doe je op de volgende manier:
Dit is een parafrase. Dat stelt Jansen.
Of
Dit is een Parafrase. (Jansen, 2015)
De auteur Janssen heeft niet letterlijk gezegd 'Dit is een citaat', maar dat maak jij op uit zijn woorden. Parafraseren is erg handig wanneer je een korte samenvatting van een hoop tekst wilt geven. Je hoeft dan niet de hele tekst te citeren, maar kunt eenvoudig in je eigen woorden zeggen wat de auteur geschreven heeft. Wanneer je dingen in je eigen woorden omzet, moet je dus even goed verwijzen naar de oorspronkelijke auteur.
Verschil parafrase en citaat
Het verschil tussen een parafrase en een citaat zit 'm in de letterlijkheid. Bij een citaat neem je letterlijk een stuk tekst over en bij een parafrase zet je een stuk tekst eerst om in eigen woorden voordat je het in je werkstuk plaatst. Beide manieren zijn een vorm van bronvermelding waarbij je de oorspronkelijke auteur altijd vermeldt.